Jedzenie Zdrowie

3 składniki zdrowych diet, które warto wprowadzić do własnego jadłospisu

W naszym zabieganym świecie ciężko znaleźć czas na przygotowywanie zdrowych posiłków. Często nie wiemy też jak poprawnie komponować takie dania i jakich składników używać.

Warto wprowadzić do swojej diety produkty bogate w składniki odżywcze. Często nazywa się je „super-foods”, co może kojarzyć nam się z produktami drogimi i trudnodostępnymi. Nie jest to jednak do końca prawda, bo takie „super-foods” może łatwo znaleźć na półkach polskich sklepów.

Jak składniki warto dodać do własnej diety? Poznaj super-foods!

1. Jarmuż

Jest to roślina należąca do rodziny kapustnych. Przez długi czas zapomniana, od kilku lat wraca do łask. Jarmuż zawiera duże ilości błonnika, magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu i cynku. Bogaty jest także w witaminy C i K oraz witaminy z grupy B. Sposobów na jego użycie jest wiele. Możemy na przykład dodać go do warzywno-owocowych smoothies lub udusić na patelni z innymi warzywami.

Ciekawym pomysłem mogą być też zdrowe chipsy z jarmużu. Istnieje wiele możliwości, aby podać to super-food, a tutaj więcej informacji o jarmużu jako bezcennym składniku każdej zdrowej diety.

2. Siemię lniane

Jest to prawdziwa kopalnia składników odżywczych. Siemię lniane znane jest z zawartości lignan, które wykazują działania przeciwnowotworowe i działają osłonowo na wątrobę.

Bogate jest także w kwasy tłuszczowe omega-3 i substancje ślazowe pozytywnie wpływające na nasz układ pokarmowy. Możemy go spożywać w formie zmielonych ziaren lub oleju. Olej lniany to wspaniały dodatek do sałatek.

3. Czosnek

Dla niektórych kojarzony głównie ze swoim silnym zapachem. Odpowiadają za niego olejki eteryczne zawierające siarczki i allicynę. Allicynie przypisuje się właściwości przeciwgrzybicze. Prawdopodobnie wpływa też na obniżenie cholesterolu i ciśnienia krwi.

Czosnek posiada silne właściwości bakteriobójcze. Z tego powodu jest to świetny produkt w walce z infekcjami. Czosnek jest szeroko stosowany w polskiej kuchni. Warto dodać go do duszonych warzyw czy mięsa. Doskonale wzbogaci on smak potraw i nada im charakteru.

Similar Posts