Jedzenie Zdrowie

Zdrowa żywność, dlaczego warto ją wybierać

Rafał Pach

Wybierając zdrową żywność, inwestujemy w dobre samopoczucie i atrakcyjny wygląd. Dostarczając organizmowi to, co najlepsze z natury możemy w pełni korzystać z uroków życia, zachowując zdrowie i siły witalne przez długie lata.

Zdrowa żywność i dieta

Modyfikowana, pełna dodatków i konserwantów żywność to znak rozpoznawczy naszych czasów. Wysoko przetworzone produkty, pełne polepszaczy smaków, cukru, soli oraz innych zbędnych substancji zanieczyszczają nasze organizmy i powodują problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Przetworzone artykuły w większości przypadków pozbawione są wartości odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.

Zdrowa dieta oparta jest głównie na świeżych warzywach oraz na produktach nisko przetworzonych, w których wartościowe składniki zostały zachowane w znacznym stopniu. Wraz z rozwijającą się świadomością konsumentów i ich potrzebami produkcja zdrowej żywności wzrosła. Dzisiaj na sklepowych półkach możemy spotkać odpowiedniki/zamienniki ulubionych produktów, których skład jest wzorcowy a smak łudząco podobny do tych przetworzonych. Wybierając tego typu produkty pełne minerałów i witamin inwestujemy w swoje ciało i umysł.

Dieta a jakość życia

Sposób odżywiania ma znaczący wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Dobry wygląd skóry, włosów, mocne paznokcie, tężyzna fizyczna i jasny umysł to cechy bardzo pożądane przez większość ludzi, to wszystko i dużo więcej zapewnia nam odpowiednio skomponowana dieta i zdrowa żywność.

Zmiana nawyków żywieniowych nie jest trudna. Wystarczy zapoznać się zamiennikami ulubionych produktów i konsekwentnie wprowadzać je do swojej diety i kuchni. W ten sposób bez większych wyrzeczeń z łatwością wprowadzimy zdrowe i wartościowe produkty do swojego jadłospisu.

Zdrowa żywność i superfood

Super żywność to produkty o wyjątkowo bogatym składzie witamin i minerałów oraz antyutleniaczy, które mają bardzo dobre działanie na organizm ludzki. Do tej grupy zaliczane są m.in. jagody goji, surowe kakao, kokos, maca (korzenna roślina uprawiana w Andach), spirulina, trawa pszeniczna, jagody acai, młody jęczmień, kurkuma, lucuma (proszek z owoców drzewa Pouteria) i camu camu (jagoda z andyjskich bagien). Tego typu żywność wykazuje działanie prozdrowotne, regeneracyjne i lecznicze, więc warto wprowadzić ją do swojej diety.

Zdrowa żywność i produkty superfood uwzględnione w codziennym jadłospisie mają kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia, samopoczucia i wyglądu. Korzystając z nich systematycznie, poprawiamy jakość życia i inwestujemy zdrowie.